Over ons

Stadsmijn Achterhoek

Een mijn is de plaats waar grond- en delfstoffen worden opgegraven om daarna verder verwerkt te worden in de bouw en industrie. Bij Stadsmijn Achterhoek zien we de gebouwde omgeving, dorpen en steden als het wingebied.

Door nauwkeurige opname van gebouwen kan worden vastgesteld welke materialen en producten herbruikbaar zijn voor nieuwe toepassingen. Door te oogsten, in plaats van te slopen, halen wij materialen in bruikbare staat uit oude panden. Via een fysieke marktplaats worden de materialen gereed gemaakt voor hergebruik in de bouw. De verkoop wordt mede mogelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De materialen die gereed zijn voor verkoop zijn voorzien van een digitaal materialenpaspoort waarin onder andere de herkomst van het materiaal is vastgelegd.

De Stadsmijn Achterhoek is met behulp van de ‘founding partners’ Rouwmaat Groep, WAM&VanDuren Bouwgroep en Stichting Aktief Groep eind 2020 opgericht. De Rouwmaat Groep heeft een gedeelte van haar terrein en een ge-oogstte Frisomathal beschikbaar gesteld, WAM&VanDuren Bouwgroep heeft de Frisomathal gedemonteerd en voor de Stadsmijn Achterhoek opnieuw opgebouwd voor de inrichting van de werkplaats. Stichting Aktief Groep leent medewerkers uit aan Stadsmijn Achterhoek om de bedrijfsactiviteiten uit te kunnen voeren. Stichting Aktief Groep kan perfect invulling geven aan het verwerken van aanbod- en afzetstromen. De bezetting van de materialenmarktplaats bestaat uit gemotiveerde krachten met gedeeltelijk een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom samen verantwoord en sociaal ondernemen!