Project

Duurzame (ver)bouw pand ROVA inspirerende partner WAM&VanDuren

WAM&VanDuren heeft veel aandacht voor duurzaamheid, circulair bouwen én de energietransitie. Met deze onderwerpen in gedachten heeft WAM&VanDuren, in opdracht van ROVA Winterswijk, de verbouw & nieuwbouw van het huidige pand aan de Leeghwaterweg in Winterswijk gerealiseerd.

Tijdens de verbouw van het ROVA-pand lag de focus op duurzaam en circulair bouwen. Het komt voor dat in bepaalde gevallen geen geschikte, opnieuw toe te passen materialen beschikbaar zijn. Dan moet bij de keuze voor toepassing van nieuw materiaal zorgvuldig worden afgewogen hoe duurzaam en circulair een bepaald product is. Bij het opbouwen van de buitenmuur is enkel gebruik gemaakt van FSC® gecertificeerd hout, waardoor de duurzaamheid van het nieuwe product voor de toekomst gegarandeerd is.

Hergebruik van materialen is dè manier om schaarste van grondstoffen te verhelpen. Waar mogelijk is gekozen voor hergebruikte materialen zoals bijvoorbeeld de opgebouwde wanden en muren. Er is een tussenwand gemaakt die volledig bestaat uit ‘afvalhout’ afkomstig uit de werkplaats van WAM&VanDuren. De buitenmuur is gebouwd met duurzame bakstenen, gemaakt uit het puin van gesloopte gebouwen.

Door oorspronkelijke materialen toe te passen in nieuwe, hoogwaardige toepassingen wordt meerwaarde gecreëerd, ook wel ‘upcycling’ genoemd. Afval bestaat niet!